Monday, 22 May 2017

Pandan: Pelengkap juadah Ramadhan

Daun pandan sudah tidak perlu diperkenalkan. Sebut saja daun pandan sudah terbayang aroma wanginya dan hijau asli yang menaik seri hidangan. 

Mudah tumbuh dan ditanam di tanah mahupun pasu di rumah sahaja, pandan pelengkap sajian masyarakat kita. Tidak perlu penjagaan rapi, pandan cuma perlu kerap diambil daunnya supaya dapat bercambah lebih lebat.

Tidak lengkap rasanya hidangan juadah kita tanpa kehadiran daun pandan. Di dalam nasi mewangikan,  di dalam pencuci mulut membangkitkan rasa. Kuih muih tradisional banyak menggunakan daun pandan sebagai bahan utama. Tepung pelita, akok,onde onde, serimuka, aneka bubur dan pengat antara juadah yang menggunakan daun pandan.

Meskipun boleh diganti perisa dan pewarna tiruan, kesedapan juadah dengan pandan asli tidak dapat ditandingi.



No comments:

Post a Comment