Tuesday, 16 May 2017

Kimchi untuk Kita

Minggu lepas,  dalam kesibukan jadual sempat juga aku menyelitkan aktiviti membuat kimchi. Kali ini berganding bahu dengan adik-adik ipar.  Memandangkan mereka peminat k-pop,  jadi aku rasa sedikit sebanyak mereka boleh dijadikan rujukan. Apatah lagi banyak rancangan Korea yang mereka tonton mesti menunjukkan serba sedikit cara pembuatan kimchi. Aku pernah sekali saja makan kimchi, di restoran Korea SweetTree di Ampang. Masa mula makan macam,  ehh pelik rasanya.

Sudah lama aku rancang, berbagai resipi aku salin tapi baru kini berpeluang. Kali ini aku memilih resipi dari blog kasihilmar.  Memandangkan resipi diolah mengikut tekak orang kita,  jadi aku berani mencubanya.

Kimchi memang diketahui mengandungi enzim dan prebiotik yang baik untuk usus dan sistem pencernaan.  Masyarakat Korea memakan kimchi sama seperti kita makan acar. Bezanya kimchi dijadikan makanan pembuka selera.

Selain dimakan dengan nasi atau bubur,  kimchi juga boleh diletakkan dalam tomyam,  masak asam (seperti sawi jeruk) dan juga hidangan berkuah lain. Yang penting harus pandai menyesuaikan dengan selera kita.

Jom kita semak cara pembuatannya.  Walaupun sedikit renyah tapi berbaloi.

Bahan-bahan:
1/2 biji Kobis napa
Garam untuk merendam kobis
1/2 biji epal dikisar dengan air
Daun bawang
2 -3 sudu serbuk cili
3 ulas bawang putih dicincang
1 biji bawang holland didadu
Sesudu air rebusan ikan bilis

Cara-cara:
1. Koyakkan kobis lapis demi lapis.  Cuci bersih. Sejatkan air berlebihan.  Rendam dalam air garam selama empat jam. 
2. Kisar epal tanpa air.
3. Campurkan bawang putih yang telah dicincang dan bawang yang didadu tadi. Masukkan epal, air rebusan ikan bilis dan serbuk cili. Gaul sebati. 
4.Potong daun bawang panjang-panjang.
5. Sejatkan air dari kobis tadi dengan memerahkannya sekering yang boleh.
6. Gaulkan bahan perapan. Rata-ratakan ke seluruh bahagian kobis. Masukkan daun bawang tadi.
7. Simpan dalam bekas selama satu hari dan keesokkan dimasukkan dalam peti ais.

Ada yang meletakkan cuka di dalam kimchi tetapi proses ini menjadikannya seperti jeruk.

No comments:

Post a Comment